نابودی ویروسها با اشعه UV، نحوه پاکسازی تجهیزات پزشکی از ویروس ها چگونه است ؟ چطور میتوانیم تجهیزات پزشکی و مطب خود را از وجود ویروسها پاکسازی کنیم ؟
طی تحقیقات بعمل امده اشعه UV سال هاست که جهت استریلیزاسیون انواع مایکرو ارگانیسمها و باکتریها به کار گرفته شده و درصد استریل کنندگی بسیار خوب این اشعه؛ انرا به یکی از موثرترین روشها در حوزه استریل و ضدعفونی تجهیزات تبدیل کرده است.
حال سوال اینجاست که ایا جهت ازبین بردن ویروسها که مانند سایر مایکرو ارگانیسمها از ساختمان سلولی برخوردار نیستند، میتوان از اشعه UV استفاده کرد ؟
پاسخ خوشبختانه در مورد ویروسها نیز مثبت است؛ هرچند باتوجه به اینکه ویروسها بسیار مقاومتر از سیستمهای سلولی هستند لذا جهت تخریب آنها باید دقت بیشتری به خرج داد.
نحوه پاکسازی تجهیزات پزشکی از ویروس
اساس اندرکنش اشعه UV با ویروسها در فرکانس رزونانس «حلقه پیریمیدین» در ژنوم ویروس است که نور موجب تخریب آن میشود. پیریمیدینها به همراه پورینها سازنده بازهای آلی هستند که در ساختار نوکلئوتیدی DNA و RNA شرکت دارند.

نابودی ویروسها با اشعه UV
خوشبختانه نابودی اکثر ویروسها توسط نور UV خیلی به جنس غشای ویروس و اندازه یا سایز آن وابسته نیست لذا از این بابت اشعه UV گزینه مناسبی جهت استریل کردن تجهیزات و ادوات اتاق عمل و حتی کلینیک ها و مطب ها میباشد.
محصول پرطرفدار ما: دستگاه لیزر دایود
البته باید قبل از استفاده از نور UV بر روی ادوات مطمعن باشید که نور UV به ان آسیبی نمیزند؛ مثلا برخی از آیسی های الکترونیکی هستند که در اثر تابش نور UV حافظه داخلی آنها پاک میشود.
همچنین چشمها و بخصوص پوست از معرض تابش نور UV بشدت باید محافظت شود. چرا که آب مروارید و ایجاد سوختگی در پوست بخصوص در دوزهای بالا سرطانزا نیز میباشد.
بهترین طول موج UV جهت نابودی اکثر ویروسها طول موج 254nm است یعنی UV-C است. البته این عدد میتواند باتوجه به ژنوم هر ویروس اندکی تغییر کند ولی باتوجه به یکسان بودن ساختار پیریمیدین در آنها میتوان این طول موج را برای اکثر انها به کار برد.
بهترین دوز تابشی جهت تخریب حداکثری ویروسها بین 200تا 300 ژول بر مترمربع میباشد. دراصل نحوه نگارش ژنوم ویروسها ؛طول موج و دوز مشخصی را طلب میکنند که اکثرا در این محدوده ها که بیان شد قرار دارند. معمولا یک لامپ با توان 30 وات برای یک اتاق 6 متری کفایت میکند.